Ads Top




Bu yazıda Andy Warhol Kimdir? Andy Warhol Biyografisi, ve ünlü tabloları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Tüketim toplumu ve ünlülere takıntılı. Sanatı seri üretime bağlamış, Pop Art'ın babası sayılan son derece aykırı bir sanatçı Andy Warhol.

1928 Yılında Pensilvanya'da doğdu. 1987'de New York'ta öldü. Ressam, yapımcı ve yönetmendir. 

En ünlü tablosu Campbell's  Soup Cans'tir.  Şu anda New York Modern Sanatlar Müzesinde sergileniyor. Tablo aşağıda 👇


Campbell Çorba Şirketi'nin ürettiği her çeşit çorbaların tuvale çizilmesiyle ve 32 adet tuvalin birleşmesinden oluşmuş bir tablodur. Çok ilginç değil mi? Sanata bu zamana kadar getirilmiş en farklı bakış açısı. Sanat sanat içindir'den sonra açıkça sanat toplum içindir ve seri üretime bağlanabilir diyebilen cesur bir isim. 


Bu tabloyu daha önce çok gördünüz dimi? Muhtemelen bir reklam ya da bilgisayarla oluşturulmuş bir şey olduğunu zannettiniz. Ben de öyle düşünüyordum, ancak bu Andy Warhol'un en meşhur eserlerinden biri. 


1960 yapımı Chelsea Kızları adlı filmin de hem yönetmeni hem yapımcısıdır. Üç buçuk saatlik bir film. Ben çok sevdim, isteyen izlesin 😎

Andy Warhol müthiş kariyerine reklam illüstratörü olarak başladı. Daha sonra sergiler açtıkça ekspresyonist bir ressam olarak tanındı.  Seri üretim sanat eserleri olduğu için New York'taki sanat atölyesine 'Fabrika' adını verdi. Atölyesinde o dönemin bütün ünlülerini, zengin patronlarını, yazarlarını, bohemlerini topladı. 

"Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak" sözü, Andy Warhol'a aittir. Adamı tanıyormuşum aslında diye düşündünüz değil mi siz de? 😜 'Şöhretin 15' dakikası adında bir sergi de oluşturmuş ve yaptığı bütün ünlü portrelerini bu sergisinde toplamıştır. 


Andy Warhol gerçekten çok seri üreten biri olacak ki ömrüne sayısız eser sığdırdı, filmler yönetti, kitaplar yazdı. Eğer onun felsefesini daha yakından anlamak istiyorsanız The Philosophy by Andy Warhol adlı eserini okuyabilirsiniz. Evet kendi oluşturduğu felsefe hakkında kitap da yazdı. 


Velvet Underground grubunun menajerliğini yaptı.


Dünyanın en ünlü ve en çok kazanmış ressamları arasındadır. O dönem bütün New York sosyetesi peşinden koşuyordu. Henüz yaşarken böyle bir ilgi gören nadir ressamlardandır. Çoğunun değeri öldükten sonra anlaşılır çünkü. 
En son 2008 yılında Elvis tablosu 100 milyon dolara satıldı. İnanılmaz bir para😧 Ama gelmiş geçmiş en farklı sanatçılardan biri olduğu gerçeği ortada. Dünyaya gerçekten yeni bir sanat türü ve felsefe kazandırdı. 

BİRAZ DA MAGAZİN 😁

- Andy Warhol 1968 yılında Valerie Solanas adında bir feminist tarafından suikaste uğradı. Solanas Andy Warhol'u vurdu. Bence burada bir tuhaflık var. Andy Warhol gaydi arkadaşlar. Tamam belki o dönemin popüler kültürüne hizmet ederek kadınlar için aşağılayıcı imgeler oluşturmuş olabilir ancak bir feministin gerçekten bir gayi vurabileceğine inanmıyorum, inanasım gelmiyor. Andy Warhol o dönem çok ciddi yaralandı ve sayısız ameliyat geçirdi. Bakın Valerie Solanas aşağıda 👇


- Andy Warhol aslında Amerikalı değil. Ailesi Slovakya göçmenidir. Dünyanın en zengin insanlarından biri olarak öldü Andy Warhol, sosyeteyi peşinden koşturdu ama aslında fakirlikten geliyor. Babası inşaat işçisi ve çok dindar bir adamdı. Gay olduğu için babasıyla arasında nasıl diyaloglar geçti hayal bile edemiyorum. 🙈


- İlk resim eğitimini annesinden aldı. Kilise korosuna yazıldığı zaman birdenbire yataklara düşen Warhol (!) 😁 Pek yetenekli olan anneciğinden dersler aldı. Nerden nereye dimi? 

- 14 Yaşındayken babasını kaybetti ve babasının cenazesine katılmadı. 

- Edie Sedgwick adlı güzeller güzeli sosyetik bir kızı ikon haline getirdi. Edie gerçekten de o dönem çok sevildi, çok meşhur oldu. Her yaptığı olay haline geldi. Ancak Edie bu şöhreti kaldıramadı ve yüksek doz uyuşturucu yüzünden hayata veda etti. Edie öldüğünde Andy'e haber verdiler. Ancak Andy'nin cevabı çok ilginçti.
 
"Hangi Edie?"





-------------------------------------------------------------------------------

 





Andy Warhol, Pop Art, Andy Warhol Biyografisi, Ünlü eserleri hakkında umarım biraz bilgi verebilmişimdir. Bundan sonra daha sıklıkla Ünlü ressamların tabloları hakkında yazılar yazacağım. Okuduğunuz için çok teşekkürler... Öpüldünüz💋💓





Hiç yorum yok:

Sen ne düşünüyorsun?

Blogger tarafından desteklenmektedir.