Ads Top

Suda doğum nedir? nasıl yapılır? Türkiye'de yapılabilir mi? Faydaları ve Zararları neler? Nerelerde yapılabilir?   sorularınızın cevaplarını bulabileceğiniz bir yazı hazırladım. Uzun bir araştırma ve çeviri sonucunda gerçekten doğru bilgilere ulaşabileceğiniz bir yazı oldu. Umarım faydalı bulursunuz.

Öncelikle ünlülerimizden duyduk suda doğum konusunu. Özgü Namal'ı hatırlarsınız. O da suda doğum yöntemiyle anne oldu. Suda doğum yapan ünlülerin de bir listesini aşağıya bırakacağım.

Anne adaylarının iç sesini duyar gibiyim buradan. Hamilelikte neler yapmalıyım? bebeğim sağlıklı olacak mı? Onun sağlıklı olması için neler yapabilirim? diyorsunuz değil mi? Strese girmeyin. Artık teknoloji çok gelişti ve doğum yapmanın onlarca sayısız yöntemi var. Şu anda onlardan biri olan Suda doğum hakkında bir şeyler öğreneceksiniz.

Tarihçesiyle başlayalım. Suda doğum geleneği aslında eski Mısır'a dayanıyor.  Bilinen ilk suda doğum ise 1800 yılında Fransa'da bir kadının tesadüfen doğurmasıyla oldu.

Resmi olarak ise 1960'lı yıllarda geleneği yeniden başlatan doktor Igor Charkovsky oldu. Sovyetler Birliği'nde o dönem yüzlerce bebek bu şekilde dünyaya merhaba dedi.


Suda Doğumun Faydaları 

- Anne karnı suyla doludur. Bu yüzden bebek suyun içine doğduğunda daha yumuşak bir geçiş yaşıyor. Hatta ingilizcede suda doğum için yumuşak doğum 'gentle birth' de denir. Suda doğan bebekler doğum şoku yaşamazlar bu yüzden suda doğan bebeklerin daha sakin olduğu söylenir.
-  Suda doğum yaparsanız doğum süresi yaklaşık 3-4 saat kısalır ve çok daha az acı çekersiniz.
- Su, kan dolaşımını hızlandırdığı için bebeğe daha çok oksijen gider ve doğum daha sağlıklı gerçekleşir.
- Suyun içinde olmak annenin de, bebeğin de stresini azaltır. Konsantrasyon ve hareket kabiliyetiniz de artacağı için doğum kalitesi artar. Annenin yaşadığı huzur ve sakinlik bebeğe de geçer.
- İlaç ve kimyasal kullanmadan doğum yapmış olursunuz. Bence işin en güzel kısmı da bu.
- Doğum esnasında annenin heyecanından dolayı genellikle yüksek tansiyon oluşur ancak suda doğum tansiyonu düşürür, daha rahat bir doğum sağlar. 
- Suda doğan bebeklerin daha iyi yüzdüğü söylenir. 😁 Bunu kanıtlayamam. 


- Kısmen sakin, stressiz ve annenin doğum hissini dolu dolu yaşayabileceği bir tecrübedir. Anne ile bebek arasındaki ilk bağ çok daha kuvvetli bir şekilde kurulur. 

Türkiye'de İlk Kez Isparta'da yapıldı

Isparta Şehir Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Ahu Korkut, "Suda doğumla hastamız çok hızlı bir şekilde doğumu gerçekleştirdi. Ağrıları yarıdan fazla azaldı." Dedi.

Hiçbir şekilde ilaç ya da başka bir müdahalede bulunmamışlar. Anne suyun içindeyken şerbet ve su ikramında bulunulmuş. Düşünsenize doğumhanede sancı yaşayan bir anneye şerbet ikram ettiğinizi 😁 Kızar muhtemelen. 

Isparta'da Türkiye'nin ilk suda doğumunu gerçekleştiren annemiz şunları söyledi; "Suyun içinde rahat bir şekilde hareket edebildiğim için doğum kolaylaştı ve daha çabuk oldu. Doğuma yakın kendi isteğimle sudan çıktım, rahatlıktan nerdeyse uyuyakalacaktım." dedi.



Bu gördüğünüz küvette, 37.5 derece suda keyifle doğum yapabilirsiniz. 

Kimler Suda Doğum Yapamaz? 

- Çok fazla kanaması olan anne adayları suda doğum yapmamalı.
- Bebeğin ters gelmesi durumunda suda doğum yapılamaz.
-Erken Doğum oluyorsa
- Astım, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklardan muzdaripseniz.
-Riskli bir gebelikse / bebekte gelişim problemi varsa




Suda doğum tavsiye edilmiyor. 
Mümkünse annenin ikinci doğumunda, suda doğum daha iyi bir çözüm olur. Çünkü ilk doğum genellikle daha zor gerçekleşir ve vajinanın darlığından dolayı doğum kesiği gerekebilir. 

Suda Doğum Yapan Ünlüler 

Nurgül Yeşilçay



Özgü Namal 


Meryem Uzerli


Zeynep Demirel



Pamela Anderson


Gisele Bündchen
Dünyanın en çok kazanan mankeni olarak tanıdığımız Gisele Bündchen Suda doğum tecrübesi ile ilgili şunları söyledi; "Dönüşümü deneyimlemek istedim. Bu hayatımda yaşadığım en değişik andı. Onun içimden çıkışını hissettim, ve doğduktan sonra ona bakıp, "Tanrım, bunu beraber başardık" dedim. 

Türkiye'de Nerede Suda Doğum Yapabilirim?

Diyorsanız, Devlet hastanelerinde artık suda doğum yapabiliyorsunuz. Hepsinde değil ama size yakın olanlara bakmanızı tavsiye ederim.

Bir tane de suda doğum Merkezi'ni First Lady'miz Emine Erdoğan açtı. Bakınız;  Emine Erdoğan'ın açtığı suda doğum merkezi

Eğer devlet hastanesinde doğurmak istemiyorsanız suda doğum yapan çokça özel klinik var. Ben iki tanesinin linkini aşağıya bırakıyorum, belki fiyat bilgisi almak istersiniz diye. 



Güzel bir deneyim olmasını diliyorum💓💓 Her şey gönlünüzce olsun, sevgiler...👶💋💋





Hiç yorum yok:

Sen ne düşünüyorsun?

Blogger tarafından desteklenmektedir.