Ads Top

Arkadaşlar merhaba. Bugün İnce Zevkler'den yine bir dev hizmetle karşı karşıyasınız. Dünya Mutfağı'nı tanıyacağız bugün. İtalyan, Fransız, İspanyol mutfağı, Avrupa'nın en meşhur yemeklerinden bahsedeceğiz. Çeşitli ülkelerin yemek kültürlerini tanıyacağız. Yine size Dünya Mutfağı kısa kısa bilgiler vereceğim. 



İtalyan Mutfağı ile başlıyoruz.

İTALYAN MUTFAĞI

İtalya yemek diyince akla gelen ilk ülkelerden biridir. İtalyan mutfağı riviera ve iç kısımlara göre değişim gösterir. Riviera, sahil kasabaları olup zeytinyağı, fesleğen ağırlıklı yiyecekleri meşhurdur. İtalya'nın kuzeyinde ise mısır, patates, domuz eti ve peynir ağırlıklı yiyecekler ağırlıktadır. 

İtalyan mutfağı daha çok pizza ve makarna ile bağdaştırılsa da yemek kültürü bunlarla sınırlı değil. Şimdi size İtalyan mutfağından çeşitli yemekleri tanıtacağım.

Lazanya 


Hamur bazlı, beşamel soslu, yemelere doyamayacağınız bir yemektir. Kat kat hamurun içine genellikle et olmak üzere çeşitli malzemeler konur. Ancak çok yememeye özen gösterin. Aksi takdirde mide ağrısı yapabilir. 

Tortellini 


Aslında makarna sınıfına girer, ancak çok popüler olduğu için ismini bilmenizde fayda var. İçi kıymalı/ etli makarnadır. Yuvarlak minik hamurun içinde et vardır. Genellikle parmesan peyniri ile servis edilir. Üstüne çeşitli soslar konur. 


Ravioli 



Bizim mantıya çok benzer. Yumurtalı hamurun içine et koyup kare şekilde kapatılarak yapılır. Makarna gibi haşlanarak da kızartılarak da yenilir. Peynir ya da domates sosuyla servis edilmesi olasıdır. 

Carpaccio 


Venedik'te yiyebileceğiniz çiğ sığır filetosudur. Limon ve hardal sosuyla zenginleştirilir. İddialara göre çiğ et yiyen bir kontesin siparişi üzerine bulunmuş bir yemektir. Kapari ve parmesan ile servis edilmesi olasıdır. 

Calzone 


Kapalı pideye çok benzer. İçine konulacak malzemeler sınırsızdır. Ne severseniz o şekilde yiyebilirsiniz. Genellikle içinde fesleğen bulunur. 

Focaccia 


Zeytinli, sebzeli bir ekmek çeşididir. Biberiye, zeytinyağı, sarımsak, kuru domatesle zenginleştirilmiş versiyonlarını görmeniz olasıdır. 

Risotto 


En popülerlerindendir. Suda bekletilen pirinçteki nişastanın ortaya çıkması ile birlikte sosu oluşur. Tavuk suyu ve mantarla çok lezzetli bir hal alır. 

Tiramisu 


İtalyan tatlısıdır. Orijinali kedi dili bisküvisi, maskarpone peyniri ve espresso ile yapılır. Afrodizyak etkisi de vardır. 

Panna Cotta 


Bal, süt, krema, meyve sosları ile yapılır. Çok hafif ve serinletici bir tatlıdır.


FRANSIZ MUTFAĞI

Fransız yemekleri biraz karmaşık geliyor bana. Çok fazla malzemenin rastgele birleşmesiyle oluşmuş gibi. Yine de en meşhur Fransız yemeklerinden bahsedeceğiz. Bildiğimiz tatlılardan olan profiterol, sufle, ekler (eclair) vesaire de Fransız Mutfağı'na aittir ama herkes bildiğine göre bunları anlatmaya gerek yok. Şimdilik😋

Ratatouille 


Çeşitli taze sebzelerin, aynı boyda kesilip fırında ağır ağır pişirilmesi ile ortaya çıkan yemek. Üzerine domates sos ya da peynir koyarak servis etmeyi düşünebilirsiniz. 


Cordon Bleu 


İçinde jambon ve kaşar peyniri dilimleri olan şinitzel çeşididir. Dana etiyle de hazırlanabilir. 


Kruvasan 


Fransa'da kahvaltılarda çok tercih edilen bir yiyecek. Eminim daha önce kruvasan yemişsinizdir. Ancak Avrupa'daki kruvasanlar ile buradakilerin lezzet açısından çok farklı olduğunu bilmelisiniz. 


Parfe 


Yoğun süt ve krema tadı alacağınız, soğuk yenilen hafif ve çok lezzetli bir tatlıdır. Bisküvili, çikolatalı, meyveli gibi bir çok çeşidi vardır. Yazın yenmesi önerilir. 

Makaron 


Yapımı oldukça zor olan bir tatlı olsa da İstanbul'da artık her yerde bulabilirsiniz. Rengarenk görüntüsüyle oldukça iştah açıcı, tadımlık bir tatlıdır. 

Meşhur French Toast


Görüntüsü bizim yumurtalı ekmeğe benziyor ancak öyle değil. Hem yumurtalı, hem sütlü hem şekerli hem vanilyalı bir sosun içinde beklemiş ekmeklerin içine çeşit çeşit meyve koyarak elde edebileceğiniz bir lezzet. Yani 'Fransız Tostu' tatlıdır aslında arkadaşlar. En son üzerine bal dökerek servis edebilirsiniz. 


Brioche 


Fransız ekmeğidir. Bol yumurtalı ve tereyağlı bir içeriği vardır. 

Creme Brulee


Bol yumurta ve şekeri karamelize ederek yapılır. Vanilyalı bir içeriği vardır ve hafif bir tatlı değil. 

İSPANYOL MUTFAĞI

İspanyol mutfağının en popüler birkaç yemeği hakkında bilgi vereceğim. 

Tortilla


Kısaca; bol patatesli bir omlettir. Karabiberle lezzetlendirebilirsiniz. 

Paella


Risotto'ya cevap olarak çıkmış gibidir. Yapılış sistemleri pilav gibidir. Ancak Paella'nın içinde çok fazla sebze, et gibi itemler bulunur. 


Gazpaço 


Soğuk içilen bir çorbadır. Salatalık, domates ve soğan içeriklidir. 

Fajita 


Fajita'nın İspanyolca'daki kelime anlamı 'en güzel yeri' demektir. Buğday ya da mısır unuyla yapılmış tortilla ekmeklerinin arasına et ya da sebze koyarak yiyebileceğiniz bir yemektir. Orijinalinde jülyen doğranmış bonfile et vardır. 

Tapas


İspanyol mezelerinin genel adıdır. Ekmeğin üstüne çeşitli yiyecekler konulmasıyla oluşur. Sosis, sebze, balık, peynir... Ne isterseniz. 

Churro 


Tulumba tatlısına benzer. Kızartılarak yapılan hamur bazlı bir tatlıdır ve İspanya'da çok popülerdir. Çikolataya bandırarak yenir. 


Dünya mutfağı hakkındaki yazıların devamı gelecek. Lütfen İnce Zevkler'i okumaya devam edin. Sevgilerimle💕💕



Hiç yorum yok:

Sen ne düşünüyorsun?

Blogger tarafından desteklenmektedir.