Ads Top

Tayland mutfağı son dönemde gözde lezzetler arasında yerini alıyor. İstanbul'da da gittikçe sayısı artan Thai restoranları da bunu kanıtlar nitelikte. Tayland mutfağı, özellikle sağlıklı beslenmek isteyenler için ideal, çünkü Tayland yemekleri tam anlamıyla vitamin deposu. Daha çok deniz ürünleri ve bol malzemeli tarifleriyle bilinen Tayland mutfağı, dünyanın en iyi 10 mutfağı arasında gösteriliyor. Listede Türkiye 12. sırada. Listenin başında ise İtalya var. Bence biraz adaletsiz olmuş. Siz ne düşünüyorsunuz? 






1. Tom Kha Gai (Hindistan cevizli, tavuklu çorba) 

Tayland mutfağının en belirgin özelliklerinden biri de baharatlı olmasıdır. Bu çorbada hindistan cevizi baharatın kokusunu azaltır. Kremsi yumuşak bir içim sağlar. İçinde çeşit çeşit sebze olması sebebiyle tam bir vitamin deposudur. 




2. Tom Yum Goong (Baharatlı karides çorbası) 

Soğan, balık sosu, limon otu, limon yaprağı, havlıcan gibi malzemelerin birleşmesiyle oluşur. Tayland yemekleri içinde en popüler olanlardan biridir. Kokusunun çok iştah açıcı olduğu söylenir. 




3. Gaeng Daeng (Kırmızı Körili et) 

Hindistan cevizi sütü, ezilmiş kırmızı köri ve limon yapraklarıyla süslenmiş yumuşacık bir et yemeğidir. 



4. Nam Tok Moo (Şelale)

Domuz etiyle yapılır. 'Nam Tok Moo' Şelale anlamına gelir. Limon suyu, yeşil soğan, kırmızı biber, nane yaprağı, balık sosu ve kızarmış pilavın mükemmel bir karışımıdır. 



5. Jim Jum 

Kömürde ve toprak kapta pişirilir. Genellikle domuz etiyle yapılır. İçeriğinde et, et suyu, lahana, yumurta ve noodle vardır (erişte). Üstü genellikle fesleğen ile süslenir. Tayland yemeklerinin klasiklerindendir. 




6. Khao Man Gai ( Tavuklu pilav) 

Bizim tavuklu pilavın tıpatıp aynısıdır. Tayland'a gittiğinizde, yeni bir tat deneyerek risk almak istemiyorsanız Kao Man Gai, yani pilav üstü tavuk yiyebilirsiniz. 



7. Som Tam (Yeşil papaya salatası)

Tayland mutfağı'nın en popüler salatasıdır. Önce biber ve sarımsaklar havanda dövülür, demirhindi suyu, balık sosu, yer fıstığı, kuru karides, domates, limon suyu, çalı fasulyesi, yeşil papaya eklenir. Yengeç etiyle yapılan bir türü de vardır. Tayland turistlerinin en gözde tercihlerinden biridir. 




8. Gai Pad King (Rende zencefilli ??? ne ) 

Rendelenmiş zencefil, tavuk eti, mantar, istiridye sos ve biberin mükemmel bir karışımı. Tüm bu malzemeler birlikte kızartılır ve ilginç bir lezzet denemiş olursunuz. Genellikle ana yemek olarak düşünülmez. Daha çok meze gibi düşünebilirsiniz. 



9. Kai Med Mamuang (Kajulu ballı tavuk)

Kavrulmuş kaju fıstığı, tatlı soya sosu, soğan, biber, havuç, mantar ve tavuktan oluşur. Üstüne bal eklenir. Birbirinden farklı tatların kontrast oluşturmasıyla güzel bir öğüne dönüşür.



10. Cha Yen (Ferahlatan içecek) 

Biliyorum bu bir yemek değil, listeye koymamam lazım. Ama salata da yemek değil. Tayland mutfağı'nın popüler lezzetleri diye başlığı değiştirebilirdim, önce şikayet etmenizi bekliyorum lütfen bir yorum yazın artık. At koşturuyorum burada adeta. 

Cha Yen, Tayland'ın buzlu çayıdır. Şekerli ve sütlüdür. Çok ferahlatıcıdır. İçine karanfil de konur, enerji bombasıdır. Gidecekseniz mutlaka içiniz.  




Tayland yemekleri, tayland mutfağı, tayland lezzetleri, dünya mutfağı hakkında bir yazı okudunuz. Eğer dünya mutfağından ilginç yemeklere meraklıysanız, Dünya mutfağının popüler yemeklerini tanıyalım adlı yazımı da okuyabilirsiniz. Tayland mutfağının Türk mutfağından daha başarılı bulunması hakkındaki yorumunuz nedir? Cevaplarınızı bekliyorum... Sevgilerimle 💋💗


Hiç yorum yok:

Sen ne düşünüyorsun?

Blogger tarafından desteklenmektedir.