Ads Top

Barbie'nin Gülse Birsel bebeği yapması benim çok hoşuma gitti. Gülse Birsel gerçekten de kadınların iyi mizah yapabileceğini kanıtlamış, başarılı bir yazar. Rol modeli olarak alınması bence de çok doğru. 









Barbie'nin son zamanlarda feministleşmesi çok güzel oldu. Artık kilolu barbiler, kısa saçlı barbiler, kariyer peşinde barbiler de yapıyorlar. Onlardan da bahsedeceğim. Genellikle farklı farklı ülkelerden başarılı kadınların bebeklerinin yapılması çok doğru bir 8 Mart kutlaması olmuş. Geçen sene de milli sörfçümüz Çağla Kubat'ın bebeğini yapmışlardı. 



Benzetmişler de sanki. 😜

Diğer ilham verici kadınlardan da bahsedelim. Bakalım bu sene kimler Barbie'nin gözdesi oldu?





Katherine Johnson 

1950'lerin ortasında NASA'da çalışmış ünlü matematikçi/fizikçi. NASA'nın ilk insanlı uzay uçuş rotasını hesapladı. 


--------------------------------------------------------------------------------

 

Ibtihaj Muhammad

Dünyaca ünlü eskrim şampiyonudur. Amerikalıdır. Türbanıyla birlikte spor müsabakalarına katılmış, sayısız madalya ve birincilik kazanarak başarının kıyafetle bir alakası olmadığını tüm dünyaya kanıtlamıştır. Kız çocuklarını spora yönlendirmek için hala çok çalışıyor. 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Frida Kahlo 

Onu Tanımayan kimse kalmamıştır artık her halde. Çünkü feminizmin simgesi haline geldi. Popüler kültürde de çok iyi bir yer edinmiş olsa gerek ki fotoğraflarını her türlü çanta, tişört, defter vb. gibi şeylerin üstünde görebilirsiniz. Yaptığı resimleri değil ama, fotoğraflarını. Çünkü ressam değildi Frida, stil ikonuydu değil mi?  

Frida çok farklı, aykırı bir ressamdır ve ilham verici olması şaşırtıcı değil. Tüm eleştirilere ve zorluklara rağmen kendi tarzında çizme konusunda ısrarcı olmuş ve ardında çok güzel eserler bırakmıştır. 


-------------------------------------------------------------------------------------------



Sara Gama 

İtalya kadın futbol milli takımının ve Juventus'un kaptanıdır. 7 yaşından beri futbol oynuyor. Federal Kurul'da bir koltuğa sahiptir. Yabancı diller ve edebiyatlar derecesi de vardır. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------




Mariana Costa Checa 

Binlerce kadını teknoloji sektörüne kazandıracak bir oluşum başlattı. Laboratoria adlı şirketin kurucu ortağı ve CEO'sudur. Girişimci ve aktivisttir. BBC tarafından dünyanın en etkili kadınları arasında gösterilir. London School of Economics'de uluslararası ilişkiler okumuş, Columbia Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans yapmıştır. Laboratoria'yı birlikte kurduğu Herman ile evlidir. 3 yaşında Lucia adında bir kızları var. 

-------------------------------------------------------------------------

 

Patty Jenkins 


Wonder Woman serisinin yönetmeni olarak tanınmıştır. Oscar ödüllü Monster / Canavar adlı filmi hem yazıp hem yönetmiştir. Çok sayıda Emmy adaylığı vardır. Televizyondaki çalışmaları da en iyi dramatik yönetmen dalında DGA ödülünü Patty'e kazandırdı. En yüksek puanlı süper kahraman filmleri arasında gösterilen Wonder Woman serisi ile kadınların da çok güzel aksiyon yaratabileceğini kanıtladı. 😎


------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


Martyna Wojciechowska 

Bu kadının filmi yapılmalı. Biyografisini okurken ben çok heyecanlandım bu filmi çekmeliyiz. 

Gazeteci, gezgin, yazar, yapımcı, film yönetmeni ve savaşçıdır. 

Daha küçük yaşlardayken 'kızlar için olmayan' şeyleri hayal ediyormuş ve bunları gerçekleştirmek için hayatı boyunca çalışmış. Halen de çalışıyor. 
17 yaşındayken araba yarışlarına başlamış ve Orta doğu Avrupa'daki en zorlu ralliyi tamamlayan ilk kadın oldu. 

Dünyanın en yüksek dağları olan 'Yedi Zirve' / Seven Summits'e tırmandı. 
Travel Channel'ın baş editörüdür. 

14 Tane kitap yazdı, hepsi en çok satanlarda yerini aldı. 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 






Kristina Vogel 

Bisiklet tutkunu olarak doğdu. Küçük yaşlardan itibaren bisiklet yarışlarına katılıyor ve şampiyon oluyordu. 2009 yılında geçirdiği bir kaza sonucu bir süre komada kaldı. Kemikleri kırılmıştı. Spor kariyerine devam etmesi artık riskliydi, çünkü başka bir kaza durumunda ölebilirdi. Ancak Kristina çok hırslıydı ve sporu bırakamadı. 

Londra 2012 oyunlarına katılmak istiyordu ve yataktan kalkıp yeniden çalışmaya başladı. Yarışı kazandı, sonrasında ise başarılarının ardı arkası kesilmedi.

2018 yılında başka bir bisikletçiyle çarpıştı ve felç oldu. Hala pozitifliğini koruyor ve sporculara cesaret veriyor. 


----------------------------------------------------------------------------------------------



Maya Gabeira 

Dünyanın en iyi sörfçülerinden biridir. 5 kez XXL- Big Wave ödülü aldı. 2008 yılında Alaska'da sörf yapan ilk kadın oldu.  20 metrelik dalgada sörf yapan Maya, Guiness Rekorlar kitabına adını yazdırdı. Guiness'e adını yazdıran ilk kadın Maya Gabeira'dır. 


Barbie'nin seçtiği ilham verici kadınlardan bazılarının hikayesini okudunuz. Umarım bu bilgiler işinize yaramıştır, okuduğunuz için teşekkürler. 💓

Hiç yorum yok:

Sen ne düşünüyorsun?

Blogger tarafından desteklenmektedir.